יום שני, 22 באוגוסט 2016

שוד הפנסיה הגדול



ב- 14 לאוגוסט 2016... קיבלתי באימייל את הדוח הרבעוני לעמית בקרן הפנסיה החדשה "הראל פנסיה", לסוף הרבעון השני לשנת 2016.  הדו"ח מתוארך ל- 30 ליוני 2016.

מדוע, לעזאזל, לוקח למחשבי חב' הראל 45 ימים, לעבד נתונים ולהפיק דו"ח כה פשוט???  לשם השוואה(?!)... את חשבון החשמל לתקופה 16/05/2016 - 17/07/2016 ערכו מחשבי חברת החשמל המתקדמים, ב- 19 ליולי... והדו"ח הגיע לתיבת הדוא"ל שלי באותו יום; כלומר יומיים בלבד לאחר תום תקופת החשבון.  בשביל מה צריכים ב- "הראל" לעקב את הדו"ח ב- 43 ימים נוספים?

חזרה לדו"ח על מצב קרן הפנסיה שלי:

יתרת הכספים בקרן בתחילת השנה                 4,541 ש"ח
כספים שהופקדו לקרן                                    8,231 ש"ח
רווחים בניכוי הוצאות ניהול השקעות               385 ש"ח
כספים שהעברת לקרן                                    9,891 ש"ח
דמי ניהול + פרמיות ביטוחיות + איזון אקטוארי 488 ₪

ובמילים פשוטות:
קרן =                     22,663 ש"ח
רווחים =                385 ש"ח
סה"כ הכנסה =       23,048 ש"ח
מינוס:
דמי ניהול ופרמיות ביטוח בסך 488

סה"כ יתרת קופה =           22,560 ש"ח... והפסד של 103 ש"ח מהקרן!!!

במאמר BizPortal, "שוד הפנסיה הגדול: האם התשואות מצדיקות את דמי הניהול?" (יוני 2016), בדקו רו"ח איציק סלודוביאנסקי ורו"ח עינב כהן (המתמחים בביקורת חקירתית) את התשואות שעשו חברות הביטוח ב-4 השנים האחרונות:

"... בראיה של 4 שנים, שיעור התשואה שהשיגו "מומחי ההשקעות" של חברות הביטוח היה נמוך משיעור התשואה שיכול היה משקיע חסר ניסיון להשיג על ידי השקעה באפיקים סולידיים אשר אינם דורשים מיומנות וידע מיוחד.  המסקנה – אין כל הצדקה להמשיך ולשלם דמי ניהול מופרזים לחברות ביטוח אשר אינן מספקות את הסחורה".

... ושוב עולה השאלה, איפה הממשלה ואיפה הרגולאטור, שאמור להגן על כספי החוסכים?


"... הראל תוכל לשלם למנהלים שלה שכר שיהיה גבוה פי 35 מעלות השכר של העובד עם השכר הנמוך.  6,000 של לחודש במונחי עלות שכר הוא כ- 7,625 שקל בחודש – משמעות הדבר היא שהמנהלים הבכירים בהראל יוכלו לקבל שכר בעלות מרבית של 3.2 מיליון שקל בשנה במקום 2.5 מיליון שקל".


לקריאה נוספת:
-         כך "מימנתי" שכרו של מנכ"ל "הראל" (אוקטובר 2014)

יום ראשון, 21 באוגוסט 2016

מיהו יהודי?

"וְעַתָּה יִשְׂרָאֵל, שְׁמַע אֶל הַחֻקִּים וְאֶל הַמִּשְׁפָּטִים, אֲשֶׁר אָנֹכִי מְלַמֵּד אֶתְכֶם, לַעֲשׂוֹת – לְמַעַן תִּחְיוּ, וּבָאתֶם וִירִשְׁתֶּם אֶת הָאָרֶץ, אֲשֶׁר ה' אֱלֹהֵי אֲבֹתֵיכֶם, נֹתֵן לָכֶם.  לֹא תֹסִפוּ, עַל הַדָּבָר אֲשֶׁר אָנֹכִי מְצַוֶּה אֶתְכֶם, וְלֹא תִגְרְעוּ, מִמֶּנּוּ – לִשְׁמֹר, אֶת מִצְו‍ֹת ה' אֱלֹהֵיכֶם, אֲשֶׁר אָנֹכִי, מְצַוֶּה אֶתְכֶם...
רְאֵה לִמַּדְתִּי אֶתְכֶם, חֻקִּים וּמִשְׁפָּטִים, כַּאֲשֶׁר צִוַּנִי, ה' אֱלֹהָי.  לַעֲשׂוֹת כֵּן בְּקֶרֶב הָאָרֶץ, אֲשֶׁר אַתֶּם בָּאִים שָׁמָּה לְרִשְׁתָּהּ.  וּשְׁמַרְתֶּם, וַעֲשִׂיתֶם – כִּי הִוא חָכְמַתְכֶם וּבִינַתְכֶם, לְעֵינֵי הָעַמִּים.  אֲשֶׁר יִשְׁמְעוּן, אֵת כָּל הַחֻקִּים הָאֵלֶּה, וְאָמְרוּ רַק עַם חָכָם וְנָבוֹן, הַגּוֹי הַגָּדוֹל הַזֶּה...
וְשָׁמַרְתָּ אֶת חֻקָּיו וְאֶת מִצְו‍ֹתָיו, אֲשֶׁר אָנֹכִי מְצַוְּךָ הַיּוֹם, אֲשֶׁר יִיטַב לְךָ, וּלְבָנֶיךָ אַחֲרֶיךָ וּלְמַעַן תַּאֲרִיךְ יָמִים עַל הָאֲדָמָה, אֲשֶׁר ה' אֱלֹהֶיךָ נֹתֵן לְךָ כָּל הַיָּמִים".


'רְאֵה לִמַּדְתִּי אֶתְכֶם, חֻקִּים וּמִשְׁפָּטִים וגו' לַעֲשׂוֹת כֵּן בְּקֶרֶב הָאָרֶץ' – בנוהג שבעולם בני המדינה לאחר שמשתרשים בארצם, קובעים להם חוקים מתוקנים לפי מצבם ומעמדם וצרכיהם.  ואלו אתם – צוה לכם ה' חוקים ומשפטים עוד לפני שנכנסתם לארצכם – והם נאים וצודקים לכל התנאים ולכל הדורות, עד שחכמי הגוים, שחוקיהם על פי הנסיון ולשעה – מקלסים אתכם!

' וּשְׁמַרְתֶּם, וַעֲשִׂיתֶם – כִּי הִוא חָכְמַתְכֶם וּבִינַתְכֶם' – למדך הכתוב כאן, כי כל החכמות תלויות במצות השימור והעשיה;

(מתוך ״ספר הפרשיות״ / אליהו כי טוב, לפרשת ״ וָאֶתְחַנַּן״, עמוד קט)

"שִׁיר הַמַּעֲלוֹת.  בְּשׁוּב ה' אֶת שִׁיבַת צִיּוֹן הָיִינוּ, כְּחֹלְמִים.  אָז יִמָּלֵא שְׂחוֹק, פִּינוּ וּלְשׁוֹנֵנוּ רִנָּה.  אָז, יֹאמְרוּ בַגּוֹיִם: הִגְדִּיל ה', לַעֲשׂוֹת עִם אֵלֶּה..."




יום שני, 15 באוגוסט 2016

אִם בַּאֲרָזִים נָפְלָה שַׁלְהֶבֶת...

המקור (מעט שונה מהנוסח המקובל כיום, למשפט הראשון):

"אִם בַּאֲרָזִים נָפְלָה שַׁלְהֶבֶת – מַה יַּעֲשׂוּ אֵיזוֹבֵי קִיר?
לִוְיָתָן בְּחַכָּה הוֹעֲלָה – מַה יַּעֲשׂוּ דְּגֵי רְקָק?
בְּנַחַל שׁוֹטֵף נָפְלָה חַכָּה – מַה יַּעֲשׂוּ מֵי גֵּבִים?"
(מסכת מועד קטן, דף כה עמוד ב)

הניקוד כנ"ל, ע"פ המנוקד ב- "תלמוד שטיינזלץ".


לקריאה נוספת:


מושגי יסוד

הנה כמה מושגים ועניינים, אליהם הגעתי, בשבועות האחרונים, במסגרת חיפושי-מידע וחקירות שביצעתי, עקב ולרגל כמה עניינים:

-         הגנת "אמת דיברתי" בלשון הרע (וויקיפדיה)
-         תקנות התעבורה, תשכ"א-1961 ("נבו")
-         אִירוֹנְיָה (וויקיפדיה)
-         שמירת הנפש (וויקיפדיה)
-         התחזות, קבלת דבר במרמה, גניבת דעת (וויקיפדיה)

וגם, מיהו האדם הסביר?

"האדם הסביר אינו רק האדם היעיל.  זהו גם האדם הצודק, ההוגן והמוסרי. זהו האדם הדואג לעצמו, לזולתו ולציבור, ואף כל אלה אינם משקפים את מלוא מורכבותו.  עם זאת, האדם הסביר אינו האדם המושלם.  זהו האדם המשקף את מורכבות חיינו, על מעלותיהם וחסרונותיהם.  הסבירות מבטאת, על כן, את תגובתה הראויה של החברה.  תגובה זו קשורה תמיד לנסיבות המקרה, והיא מבטאת את תפישתה של החברה באשר ל"אשמה החברתית", המונחת ביסוד ההתרשלות.  עניין לנו, איפוא, בגישתה של החברה – כפי שהיא מבוטאת באמצעות שופטיה – באשר להתנהגות הראויה בנסיבות העניין" (מדברי נשיא בית המשפט העליון אהרן ברק. ע"א 5604/94 חמד נ' מדינת ישראל)

לקריאה נוספת:
-         מבחן האדם הסביר (תוצאות חיפוש גוגל), האדם הסביר (וויקיפדיה), המשפט והאדם הסביר (מאמר)