יום שלישי, 30 בינואר 2024

פועלי התעשיה ותוצרת עברית / י. סימקין (1945)

           לא קלה היא מלחמת חייו של פועל התעשיה.  לא קלים היו חייו לפני מלחמת העולם, וביחוד הכביד עליו היוקר שהתחיל להאמיר בשנות המלחמה.  שום תוספת־יוקר או תוספת אחרת לא יכלה להשוות את משכרתו של הפועל למשכרתו הריאלית שלפני המלחמה.

          מלחמתו של פועל התעשיה איננה רק על שכר העבודה אלא גם על התוצרת העברית.  ודוקא מלחמה זו היתה קשה וחריפה לפני המלחמה.  ההתחרות של תוצרת חו"ל איימה במידה רבה על גורל התעשיה העברית בא"י.  וצריך היה לגייס את מיטב דעת הקהל ואת המצפון הציוני של כל אזרח ופועל בכדי שישתמשו בתוצרת הארץ אפילו אם היה זה כרוך באיזה שהוא קרבן מצדם.  אמנם בשנות המלחמה, כשנפסק האימפורט, לא היה כל צורך לשכנע את הצבור שיקנה דוקא מתוצרת הארץ, אבל במוקדם או במאוחר תקופה זו יכולה לחזור.  ועלינו להיות מוכנים לקראת גיוס דעת הקהל בקנה מידה הרבה יותר גדול, כי לא נרצה להפסיד את העמדות המבוצרות שרכשנו לנו הודות לתעשיה העברית ולא נרצה להפקיר את גורל עשרות אלפי פועלי התעשיה.

          פועל התעשיה חייב לדעת שהוא נדרש לאותם העקרונות.  כל מיצרך שהוא קונה צריך להיות מתוצרת עברית.  את מה שהוא תובע מאחרים הוא צריך לתבוע גם מעצמו.

          יש הטוענים, והם לא רבים, כי הטפה לתוצרת עברית, הרי היא חרם על שכנינו, וכיצד זה אנחנו כסוציאליסטים מרשים לעצמנו להחרים את תוצרת שכנינו העובדים? וכאן חייבים אנחנו להיות גלויים ולאמור שבאנו לארצנו בשביל להקים מולדת לעמנו.  כל נקודת אחיזה בארץ שאנחנו מקימים, קודש היא עבורנו.  וכל אפשרות של העלאת יהודי ארצה לעבודה פרודוקטיבית, הרי זה האקט האנושי והסוציאליסטי הגדול ביותר.

          היו חלוצים של עמים אחרים אשר באו לארצות זרות ובפיהם, כביכול, שירת השחרור.  הם באו כאילו לשחרר את תושבי הארץ מיון הבערות והדלדול ולבסוף כבשו את הארץ ושעבדו את התושבים.  אנחנו באנו לארצנו בשביל לגאול את עצמנו.  ואין אנחנו זורקים אבק בעיני העולם, כי באנו אל הנה לשם שחרור עמים חשוכים.  ואעפ"כ הבאנו לתושבי הארץ רוחה כזו אשר שום תנועה התישבותית בעולם אינה יודעת דוגמתה.  אם תקום פעם בעולם הערבי תנועת שחרור אמיתית, ויתעוררו תושבי הארצות השכנות לגאול את אדמתם מהזנחת הדורות, הרי דוגמת ארץ ישראל תהיה לנגד עיניהם.  ואם אינם רוצים להודות בכך עכשיו, יאלצו להודות כעבור שנים.  ההיסטוריה אינה מסלפת עובדות.  מצפוננו כלפי שכנינו ישאר נקי.

          ישנם חברים, והם מרובים, הטוענים שאין הפועל יכול לשאת כל כתיפיו את היוקר של המצרכים החיוניים.  האמנם יכולה שאלת יוקר המצרכים לשמש לנו אמתלה בכדי שנתכחש לעצמנו וליעודנו; כיצד נוכל לגשור בין ההטפה ובים ההגשמה.  הן כולנו מתפעלים ולבנו מתרונן בקרבנו כשאנו שומעים על נקודה חדשה שתקעה יתד בהר, או על ספינת מעפילים שהגיעה בשלום לחופי ארצנו.  לאחר הרגע הראשון, החגיגי של עלית נקודה חדשה, באים גם להם ימים אפורים של מלחמת קיום והתבססות משקית.

          אנחנו אומרם שארץ ישראל תבנה בעבודה וביצירה.  אנחנו רוצים לראות בא"י חברה עובדת ויוצרת בלי מנצלים ובלי מנוצלים, את פועלי הכפר ופועלי העיר מאוחדים ביניהם לא רק בקשרים פוליטיים, אלא גם בקשרים כלכליים.  וזה יתכן אם בין פועלי הכפר ובין פועלי העיר לא יעמדו מתווכחים.  ניצור את הכלים שלנו.  כי רק בעזרת המוסדות שלנו הנמצאים תחת פקוחנו אנחנו יכולים להיות בטוחים מאיזה מקור הם מספקים לנו את כל המצרכים הנחוצים לנו.  כי רק מוסדות הנמצאים תחת פקוח הצבור יכולים למלא את שליחותם הציונית־הסוציאליסטית.  זהו התוכן של הצרכנות המאורגנת.  היא תתן לנו את עצמאותנו הכלכלית.  זוהי דרכו של צבור הפועלים המאורגן בארץ.  הוא יבנה בעצמו את משקו מבלי להיות תלוי בחסדי אחרים.  כמובן שנחוץ להתגבר על הרבה מכשולים וצריך להקריב קרבנות, כשם שכל עצמאות דורשת קרבנות.  נלמד לקח משגיאותינו עד שנעלה על דרך המלך.


פורסם ב- טִפִּין: בטאון עובדי "שמן".  טבת תש"ה.  דצמבר 1945.  עמודים 15-17.


נראה שמחבר המאמר הוא ישראל סימקין (1898-1986), שעלה ארצה בשנת 1914, בגיל 15, יחד עם אחיו נחום... כפי שמופיע במאמר אוטוביוגרפי שכתב (אתר קיבוץ רמת־יוחנן):

בשנת 1927 הציעו לי עבודה במעבדה של בית־חרושת "שמן".  היות והכרתי את האחים וילבוש [נחום וגדליהו וִילבּוּשֶביץ] – עברתי לעבוד ב"שמן" ובבית החרושת עבדתי 37 שנים.  הייתי מנהל המעבדה הכימית ב"שמן".  לא היתה לי דיפלומה של כמאי, אבל למעשה ניהלתי את המעבדה.

עוד במאמר: "בשנת 1921 עברתי למחניים.  הייתי חבר בקיבוץ מחניים (יחד עם הסופר עבר הדני)"... ואכן, ישראל מוזכר בין חבריו של הדני, באנצי' תדהר.

עוד מפועלו של ישראל סימקין, הופיע בגב כתב-העת "עת־מול" (עמוד 25), בסיוון תשמ"ו – יוני 1986, כחודשיים לפני פטירתו.

אחיינו של ישראל – בן־ציון (סימקין) זֹהַר (1937-1997) – היה ממקבלי "עיטור העוז" במלחמת יום הכיפורים, כטייס.  ראו על נסיבות קבלת העיטור, ב- "אתר הגבורה".  אברהם ושושנה מזרחי, סבו וסבתו מצד אמו של בן־ציון, היו מקבוצת המייסדים שהתיישבה בבת־שלמה ב- 1886.  ב- 1946 או 1947 עברו נחום ואסתר סימקין, הוריו של בן־ציון, מבת־שלמה ליקנעם מושבה.

סימקין ברוסית, Симкин.

 

לקריאה נוספת:

-          האדם בייצור / אליהו ארבל (1955)

-         לא ידוע אם יש קשר בין משפחתו של ישראל למשפחתו של מרדכי שלום סימקין (1879-1967) – מראשוני פתח תקווה.  מאמר עליהם בהמשך בעזרת השם.

יום שני, 15 בינואר 2024

הָיֹה הָיָה: בית החרושת "שמן", חיפה

טִפִּין: בטאון עובדי "שמן".  יוצא לאור ע"י ועדת התרבות.  חיפה.  טבת תש"ו.  דצמבר 1945.

בעמוד 2 בחרו העורכים להדפיס דברים שכתב בֶּרל כַּצנֶלסוֹן יותר מ- 25 שנה קודם לכן, באייר תר"פ (1920):

החובה – לא להתעלם מן הסכנה, מראיית האמת, מהפירוש האמתי של מזמות־הרשע הנרקמות סביבנו כל הימים, מיום הכבוש.  אולם –

גם שחרב חדה מונפה על צוארנו – לא נרכין את ראשינו, לא נכבוש את פנינו בקרקע.

כוחנו גדול רב יתר, מאשר חושבת הרשות המקומית, מאשר חושבים רבים מבינינו.

אם כח אין עמנו כיום פה לשבר זרוע רשעים, עוד חזקים אנו למדי להרעיד את הכסאות המוקמים על דמי חללינו, על אנקת־אסירנו.

אל דמי ואל פחד.

ישמע קולנו בארץ ובגולה, ביהדות ובאנושות הישרה.  זעקת־שברנו אשר תפרוץ, תזעיק את הכוחות.  ולא רק בשביל החוץ, בשביל הפעולה בחוץ, כי אם גם בשביל עצמנו, בשביל ילדינו.  אל נטמין את שאגתנו בחובנו.

ילדינו ראו ביסורינו ובתקוותינו, ובעבודתנו יום יום.  הם ראו בימי ההתנדבות הגדולים, ידעו גם את הנעשה לנו כיום ומידי מי נעשה לנו וירוו את זעמנו.

אבות לבנים יספרו, מורים לתלמידיהם, אמות לתינוקותיהן את אשר עוללו לנו בני עולה.

נקרא יום לאבל ולזעם, וביום זה תראה על הקיר פיסת היד הכותבת:

מנה מנה תקל ופרסין.

שם רשעים ירקב וזרוע נבלים תשבר.

 

הערות ומידע על הקטע הנ"ל, להרחבת הידע (תוספת שלי):

-         הבטאון, בחסות ההסתדרות הכללית של העובדים העברים בארץ ישראל, יצא לאור בין השנים תש"ד-תש"ו (1944-1946).  עותקים שמורים בספריה הלאומית.  ראה "טפין", בקטלוג המאוחד של ישראל (ULI).  בוועידה הכללית העשירית של ההסתדרות, שהתכנסה בינואר 1966, הוחלט על השמטת המילה "העבריים" עקב צירופם של גויים לארגון.  במאי 1994 ויתרו בהסתדרות גם המושג והערך "בארץ ישראל".  מעניין מה ברל היה אומר על זה.

-         דיוקנאות פועלים ופועלות בבית החרושת שמן בחיפה בראשית דרכו, 1924-1948 (ספריית יונס וסוראיה נזריאן באוניברסיטת חיפה)

-         מאורעות תר"פ (ויקיפדיה).  כך הכל התחיל ("ישראל היום").  הם לא ישברו אותנו (ערוץ 7. אוקטובר 2023).

-         הקטע הנ"ל ודברים חשובים נוספים מופיעים ב- "פרוייקט בן יהודה", במאמר: מימי ההתנדבות לגדודים ועד מאורעות אב (תרע"ח – תרפ"ט).

-         אל דמי ואל פחד (תוצאות חיפוש גוגל)

-         "אבות לבנים יספרו" (תוצאות חיפוש גוגל)

-         "וביום זה תראה על הקיר פסת היד הכותבת: מנא, מנא, תקל ופרסין" מתייחס, מסתבר, למשתה בֵּלְשַׁאצַּר המתואר בספר דניאל פרק ה'.  ראה הסבר תמציתי של ד"ר שמואל אברמסקי ("מכללת הרצוג").

-         "שם רשעים ירקב" (ראה ספר משלי, פרק י, תחילת פסוק ז) / "וזרוע נבלים תשבר" (מבוסס כנראה על הנאמר בספר איוב, פרק לח, סוף פסוק טו).

 

תוכן הבטאון, בן 28 העמודים (כולל הכריכה), מופיע בגב הבטאון, בלי מיספור העמודים: (פתיחה) / ברל כצנלסון (עמוד 2).  לכ"ה שנות ההסתדרות / זאב ברש (עמודים 3-7).  עניני עבודה ועובדים / נ. לובצר (עמודים 8-10).  למניעת תאונות עבודה / ש. עוזיאל (עמודים 10-12).  נשקוד על בריאות העובד / שרגא קופל (עמודים 12-13).  לשאלות השכר ותנאי העבודה / ב. רכס (עמודים 14-15).  פועלי התעשיה ותוצרת עברית / י. סימקין (עמודים 15-17).  לתכנית הפעולה התרבותית / יואב (עמוד 18).  משק השמנים בעולם וחלקנו בו / יעקב בתר (עמודים 19-21).  תולדות מכונה אחת / מ. דריזין (עמודים 16-17).  ח"י שנים ב"שמן" / ב. ס. (עמודים 21-22).  יום ב"שמן" / דוד שמיד (עמודים 22-23).  מאגרות חיילינו ומגוייסנו / י. שרפשטין, א. שכנאי, ש. שפירא, ע. כגן (עמודים 24-25).  נעדרים: שבתי פטילון / נ. ל.; חיים ברש / ז.ב (עמוד 26).

בצד שמאל למעלה, על כריכת העותק שהתגלגל לידי, נכתב "למר פרידלנד".  מעניין האם זהו העותק שנמסר בזמנו לידי אוריאל (פרידלנד) שלון, שהיה אז (בשנת 1945) סגן המנהל הטכני של מפעל "שמן"... ובהמשך, בשנים 1952-1967, כיהן כמנכ"ל.

ראו במאמר "סיור ברחוב ירושלים", בבלוג "חיפה מבלי לקום מהכורסא", על בניין מס' 12, בו גרו אוריאל ורעייתו.

 

לתכנית הפעולה התרבותית / יואב

... המקור לתרבותנו הנהו ספר הספרים – התנ"ך.  בכל יום בשעת הצהרים יש לקרוא בצותא פרק בתנ"ך עם הסבר פופולרי.  הפרקים צריכים להבחר בהתאם למטרתנו – דריכות ושאיבת כוח.  מדי פעם יש לקרוא גם מדברי מנהיגינו בני דורנו.

יש לערוך מסיבות ספרותיות – אמנותיות.  אחת לחדש (לא בזמן העבודה)...

יש לערוך סדרה של הרצאות לידיעת הארץ וביחוד חבל חיפה כעיר העתיד.  ובסיומה של כל הרצאה יש לסדר טיול לאותו המקום שעליו נסבה ההרצאה, כדי להכירו באופן בלתי אמצעי.

במסיבות־החג יש לעמוד על קורותיו, ערכו הלאומי והסוציאלי.  המסיבות צריכות להיות קבועות בכל חג ומועד...


"יהיו צוררינו אשר יהיו, אם פראי השוד והאונס, או נציבי ה"תרבות" השולטת – לא תכניעו אותנו" / ב. כצנלסון

 

1906 – נוסדה חברת "עתיד".

1920 – החברה נרשמה בשנת 1920 בלונדון תחת השם "שמן" תעשיית שמנים א"י בע"מ.

1945 – הועברו כל מניות החברה מבעלות בריטית לבעלות ארץ ישראלית, והחברה נרשמה בישראל.

1961 – החברה מגייסת הון לראשונה בבורסה.

1984 – המוזיאון לתולדות תעשיית השמן נפתח במבנה בית החרושת בחיפה.

2006 – חברת שמן, שהמוזיאון נמצא במתחם המפעל שלה, הודיעה כי אין באפשרותה לתמוך כלכלית במוזיאון.  חברת נמלי ישראל קונה את השטח.  אוצרות המוזיאון עוברים לבעלות פרטית, "מוזיאון השמן שהיה ממוקם בחיפה, העביר את הפעילות החינוכית אשר הציע במהלך 29 שנות קיומו, על כל תכניו, אוצרותיו ופעילויותיו למושב רגבה בגליל המערבי".  מרכז מבקרים שנקרא "מרכז מוזיאון השמן עץ הזית" פועל ברגבה עד 2017... ועובר למעלות.

2019 – המוזיאון/מרכז המבקרים נסגר סופית.  הפריטים הארכיאולוגיים מועברים בחסות רשות העתיקות לבית שמש.  שאר הציוד והמוצגים מאוחסנים.

2021 – בסוף פברואר הודיעה החברה לבורסה כי היא מפסיקה את פעילות הייצור במפעל שמן בחיפה.  אחרי מאה שנות פעילות: מפעל שמן בעל המותג "עץ הזית", סוגר את שעריו.  ראו מידע נוסף על חברת "שמן" באתר "האספן".

2023 (דצמבר)"לכבוד חג החנוכה: עץ הזית חושף את סודותיו" (מאמר של אגף ההסברה של רשות הטבע והגנים).  שום איזכור של תעשיית השמן שהייתה בישראל, ובית החרושת "שמן", שהיה גאווה לאומית עד זה לא מכבר.

2024 (ינואר) – חמש (5) שנים לאחר שהמערך פורק, ב- "רשות העתיקות" עדיין מספרים על מרכז המבקרים "שמן הזית" ברגבה... ומפנים לאתר.

 

יעקב בתר (1903-1958), המוזכר לעיל, היה כימאי ראשי ב- "שמן" (1933-1958).  המודעה מעתון "הארץ", מפרוייקט "עיתונות יהודית היסטורית" של הספרייה הלאומית.

איזור התעשייה "חוף שמן" (גוגל)



לקריאה נוספת:

-         סיפור עצוב עם דמעות של שמן (מקור ראשון, 2007)

-         פולגת: עלייתה ונפילתה של אימפריה.

-         רקיט בנקיזר / Reckitt Benckiser.

-         "הָיֹה הָיָה, פרק 26: היה יהיה" (1978)