יום שישי, 30 במאי 2014

האם מעביד חייב לתת לעובד זמן לתפילה?



... בשלב מסויים, נראה היה שהמעביד מגייס עוד ועוד עובדים דתיים (חובשי כיפה), וזאת למרות שהביע, בהזדמנויות שונות בעבר, דעות אנטי-דתיות.

כששאלתי לפשר הדבר, הוא אמר שהוא מעריך את איכות העבודה של העובדים הדתיים, ורק הם (לעומת אחרים?) מוכנים באמת לעבוד.

עד אז, עובדים דתיים יכלו ללא בעיות לצאת ממקום העבודה, כ- 4 דקות הליכה לבית עסק קרוב, לתפילת מנחה במניין.

לפני כמה חודשים הכריז המנהל, שמי שרוצה לצאת לתפילה, חייב לעשות זאת בהפסקה, וביציאה עליו להחתים כרטיס.

זמן קצר מאוד לאחר מכן, הכריז המנהל שהוא לא מרשה לאף עובד, לצאת מהמתחם, גם בהחתמת כרטיס, מטעמי ביטוח... גם לא לתפילה.

העובדים הדתיים ביקשו, שאולי יותר להם, להתאסף במנין, לכרבע שעה, לתפילה, באחת מפינות בית העסק... אולם, המנהל התנגד גם לזה.

כמובן שהמצב יתר תסיסה לא קטנה... כיוון שעובדים אחרים כן יוצאים מהמתחם, והמנהל לא מקפיד עליהם.  כמו כן, עובדים לא מעטים, עושים במשך היום, כמה וכמה הפסקות עישון, שאורכות, במצטבר, לא מעט זמן... וגם עליהם אין ביקורת והגבלות כמו על הדתיים.

כשניסיתי פעם להבין, מדוע המנהל מתייחס ככה לעובדים הדתיים (אלה שהוא, לכאורה, מוקיר ומעריך מבחינת מוסר עבודה)... הוא אמר:
1.    אין חובה חוקית לתת לעובד זמן לתפילה.
2.    אם היית אומר, בראיון העבודה, שאתה מבקש זמן לתפילה... לא היית מתקבל לעבודה.

לצערי, מכיוון שכבר נתקלתי אצל המעביד הזה בגישה של איפה ואיפה, בעניין חוק וסדר בעבודה... והמעביד לא תמיד פועל ע"פ החוק, הנורמה והצדק החברתי-מוסרי... בדקתי מה באמת אומר החוק הישראלי.

בעניין שיוויון בעבודה (הכולל גם ענייני קבלה לעבודה ותנאי עבודה), אומר החוק (אתר "כל זכות"):
מעביד אינו יכול להפלות בין עובדיו או בין דורשי עבודה מחמת מינם, נטייתם המינית, מעמדם האישי, הריון, היותם הורים, גילם, גזעם, דתם, לאומיותם, ארץ מוצאם, השקפתם, מפלגתם או שירותם במילואים, קריאתם לשירות מילואים או שירותם הצפוי בשירות מילואים...

הפסקות בעבודה ("כל זכות"):
ביום עבודה של 6 שעות לפחות, תופסק העבודה למנוחה וארוחה למשך 3/4 שעה לפחות (בערב חג ל-1/2 שעה לפחות) - במסגרת זמן ההפסקה חייבת להיכלל הפסקה רצופה אחת של חצי שעה לפחות.
במהלך הפסקה זו, מותר לעובד לצאת ממקום העבודה, אלא אם נוכחותו במקום העבודה הכרחית והמעסיק דרש ממנו להישאר.
זמן ההפסקה אינו מחושב כחלק משעות העבודה, והמעסיק אינו מחוייב לשלם לעובד עבור זמן זה, אלא אם דרש מהעובד להישאר במקום העבודה.
עובד רשאי להתפלל במהלך יום עבודתו בהתאם לדרישות דתו. זמן התפילה ייקבע במקום העבודה בהתאם לצורכי העבודה ואילוציה, ובהתחשב בדרישות דתו של העובד.

החוקים הללו מוסברים בקצרה גם באתר משרד הכלכלה:
זכויות עובדים שכירים > כל מה שחשוב לדעת בתקופת העבודה > הפסקות

בקיצור,
מכיוון שהדת מעדיפה תפילה במניין, על פני תפילה ביחידות... נראה, לכאורה, שהמעסיק חייב לאפשר לעובד, הרוצה בכך, לצאת לתפילה, בעת ההפסקה.
היה והמעביד לא מאפשר זאת, נראה, לכאורה, שהמעביד חייב לשלם לעובד עבור זמן ההפסקה, עקב דרישתו מהעובד להישאר במקום העבודה.

טובת העסק או הלקוח, ציות מוחלט או שיקול דעת



רקע
הלקוח "משגר" הזמנות למערכת ניהול המלאי, ולפי שיקולים שלו הוא שולח, בזמנים שונים, את הטכנאים שלו, לקחת הזמנות לעבודות שונות.
הלקוח ביקש, לא להכין הזמנות, אלא כשהוא מבקש... כדי שלא יהיה מצב, כמו שקרה לא מעט בעבר, לפני שקיבלתי את המשימה לטפל בלקוח הזה... שאנשי המחסן ליקטו הזמנות, גם בלי הנחיה ספציפית; כך נערמו הזמנות מוכנות, שלעיתים עמדו תקופה ארוכה.  עקב כך נוצר חוסר של פריטים חיוניים במלאי, והזמנות חדשות שקיבלו תיעדוף לא יכלו להיות משולמות, כי פריטים היו מוקצים להזמנות אחרות.
הקיצר, כשקיבלתי את הלקוח וסידרתי את העבודה מולו ואיתו... הוחלט שהזמנות יוכנו ע"פ הנחיה בלבד, ולא ביוזמה אישית.  העניין תואם עם ההנהלה.

ספטמבר 2013
כשאני נמצא ביום חופש... המנהל הישיר שלי מחליט, לשלוח עובד ולהכין את כל ההזמנות במערכת, ללא תיאום איתי, ללא הודעה, ונגד המדיניות המטיבה שכבר תואמה והוסכמה עם הלקוח.

שכפי שהיה צפוי... ההזמנות עמדו על המדף לאורך זמן-מה, עד שהמנהל החליט, במהלך שרירותי ולא ברור... לבטל ההזמנות ולהחזיר הפריטים למלאי;  מהלך שמחייב תיאום עם הלקוח, מה גם שהלקוח מחוייב עבור כל תנועת מלאי (כניסה/יציאה).  המהלך הפעם, בעצם, יוצר חיוב עודף ולא הכרחי, וכנגד הנוהל התקין, עבור הלקוח.

מנהל העבודה מורה לי לבצע את המהלך הלא תקין.  אני מתמהמה, ומבקש מהמנהל:

          "לכן ביקשתי את מעורבותך, לתקן את המהלך, שהובלת אתה".

... כמו שהוא יזם את המהלך הראשוני... שיהיה זה הוא שיבצע את המהלך החוזר... שמשמעותו חיוב מיותר ללקוח;  מהלך לא מוסרי, שאני מבקש להימנע ממנו.

בתגובה, כתב לי המנהל, בין היתר:

אתה לא במקום של לתת לי פקודות.  העבודה שאני "מסדר" לך ממש לא מיותרת... כדאי שתתחיל להתעורר כי הגישה פסולה!!!  אז אם נתתי לך משימה תבצע אותה...

בתגובה, כתבתי למנהל העבודה " אימייל ארוך וחשוב", שכותרתו: "נהלי עבודה ובקורת בונה".  ראשי הסעיפים המודגשים, הינם ציטוטים מדבריו של המנהל וביקורתו עליי:

ניהול הזמן שלך לא נכון כלל - כתיבת אימיילים, כמוה כישיבות צוות וכד'... המטרה היא למידה, איתור בעיות, ושיפור הליכי עבודה (כולל עבודת צוות).  אתה מתנגד לזה? אתה חושב שאני נהנה מזה?

פקודות - עברתי על המייל ולא מצאתי שנתתי לך פקודה... ואני מצטט:
"ביקשתי את מעורבותך, לתקן את המהלך, שהובלת אתה".

גישה פסולה - שאני דואג (אולי יותר מידי) שהלקוח יהיה מרוצה, והמלאי (והמיקומים) שלו יהיו מדוייקים, ושהוא יהיה מרוצה מההתנהלות מולו ואיתו???  הרי ידוע לך שלא חסרים פה בעיות; מה פסול בהשקעה מעט יותר ארוכה, להשגת לקוח מרוצה?

העבודה שאני "מסדר" לך ממש לא מיותרת - הלקוח ביקש לא להכין הזמנות מראש, אלא אם הוא מבקש.  אתה הכנת הזמנות בניגוד לבקשת הלקוח ובניגוד לנוהל... וכעת אתה אומר שההתעסקות עם ביטול ההזמנות וקליטה חזרה למלאי, איננה מיותרת? 

הכנת הזמנות וניהול זמן - אמרת שלא הייתה לעובדים משימה אחרת??  המיקומים, כמעט בכל המחסן, אינם מדוייקים (בלשון המעטה)... דבר שגורם יאוש רב לעובדים המלקטים, וגוזל זמן עבודה משמעותי באיתורים מחודשים.

ביקורת בונה וחיונית - אני אמנם עובד, יחסית חדש... אבל בתוך עמי אני יושב... ואני שומע את אותה המצוקה מהוותיקים.  ככל שעובדים יותר, הדרישות והציפיות עולות... ונראה שכמה שנעשה יותר (כל אחד והפז"ם שלו; כל אחד מהמיומנויות שלו)... נדיר מאוד שזה יספק את צוות הניהול.
יש פה (וגם היו) אנשים מוכשרים ביותר (כל אחד בתחומו (בתפעול ובצוות המחסן));  מילה טובה ועידוד היו יכולים לשפר את יחסי העבודה וההתנהלות, לטובת כל המעורבים (הנהלה ועובדים)... שלא לדבר על תמורה בצורת שיפור משכורת וכד'... אך נראה שזה לא חלק מהעניין; וזה מעציב.
יש לך פה חומר אנושי מצויין, והיחס והתגמול צריך להיות בהתאם.
כואב לראות את הפוטנציאל הלא ממומש בחברה ובצוות העובדים הנאמן... ולהיווכח שככה ימשיכו העניינים להתנהל גם יהיה בטווח הנראה לעין.

אתה באמת רואה באיכות העבודה שלי, בשירות שאני נותן, ובעבודת הצוות... דבר שלילי יותר מחיובי?  אתה באמת נמצא תחת הרושם שיש באופן ההתנהלות שלי יותר חסרונות מיתרונות, ואני יותר פוגע ומזיק, מאשר מועיל?

אף על פי כן, ולמרות הכל... אמשיך, בלי נדר, ואעשה כמיטב יכולתי (עם הכלים העומדים לרשותי) במתן שירות מיטבי ללקוחות החברה, בצורה הטובה ביותר, ביושר, במקצועיות, באדיבות, באחריות ובהתמדה.

בתגובה, ענה המנהל:

אנחנו נדבר על זה ב4 עיניים
כמה זמן לקח לך לכתוב את האימייל?


מיותר לציין שלא זומנתי ולא קוימה שום שיחה רצינית ואחראית בעניין;  לא הוסקו מסקנות אחראיות, ולא התגבש סדר עבודה מקצועי והגון לשמירת זכויות הלקוחות.

כל זה קרה בספטמבר 2013... והנה כמה מילות תודה שקיבלתי, השבוע (מאי 2014) מאחד הלקוחות "שלי", ככה במפתיע, בסתם יום של חול:

צרור ברכות חמות בהוקרה על השירות ועל הרצינות.
מאז הגעתך ל<שם החברה> בשם בני ובשמי שלי תודה רבה.
אנחנו מרגישים בטוחים יותר ומדוייקים יותר.
כן ירבו כמותך במחוזותנו .
השם יברך אותך איש יקר.

יום חמישי, 29 במאי 2014

איפה אנחנו חיים?! המצב החברתי במדינת ישראל



29 למאי
-         בנות 13, תושבות ראשל"צ, הידרדרו לזנות: "כשל חברתי זועק לשמים".  "זנות קטינים היא תופעה המתרחשת בישראל, והמדינה אינה עושה מספיק כדי למגר אותה".
-         אישה בת 40 מקרית גת קיימה, לפי החשד, יחסי מין עם מאות נערים, חלקם בני 13.  "מבחינתנו, המקרה הזה הוא תעודת עניות לחברה.  העובדה שיש עשרות ומאות קטינים שמרגישים איזשהו צורך, הכרח או רצון, לקיים יחסי מין עם אותה אישה, מעיד על התרבות שבה אנו חיים..."

28 למאי

רשויות מקומיות בחדשות